Skip to main content

Ostfriesische Landschaft

 

Adres
Georgswall 1 - 5
26603 Aurich
Duitsland

Telefoon
+49 (0)4941 1799-0

E-mail
ol(at)ostfriesischelandschaft.de

Website
www.ostfriesischelandschaft.de

De Ostfriesische Landschaft is een Regionalverband voor cultuur, wetenschap en onderwijs – een instelling van algemeen nut – met vestiging in het Landschaftshaus aan de Georgswall in Aurich. Ze heeft als doel om het welzijn in Oost-Friesland te bevorderen en op te komen voor erfgoed en regionale cultuur. Bovendien behartigt ze als hoedster van de Friese overlevering de historische en culturele samenhang van het Oost-Friese kustgebied.

De Ostfriesische Landschaft heeft zeven afdelingen onder haar hoede: de archeologische dienst, de landschapsbibliotheek, het regionaal pedagogische centrum, het regionale cultuurbureau, het streektaalinstituut Plattdüütskbüro, het landschapsforum en het consulentschap voor musea en volkskunde. Onder beheer van de Landschaft vallen ook het Kostümfundus, het Steinhaus Bunderhee als monument en evenementenlocatie alsook het Organeum (Orgelakademie Ostfriesland) in Weener en het Wallhecken-Schutzprogramm Ostfriesland. Het werk en het aanbod van de afdelingen wordt door aanvullende projecten uitgebreid en verdiept.

De Ostfriesische Landschaft ziet zich zelfs als intermediair tussen wetenschap, cultuur alsook onderwijs en de bevolking in het oude graafschap Oost-Friesland. De Ostfriesische Landschaft is sinds meer dan 100 jaar uitgeefster van vele regionale publicaties met onderwerpen op het gebied van cultuur, onderwijs en wetenschap. Deze worden door de Ostfriesische Landschaftliche Verlags- und Vertriebsgesellschaft mbH gepubliceerd. De moderne Ostfriesische Landschaft staat in de traditie van de Oost-Friese Landstände en heeft een geschiedenis van meer dan 550 jaar oud. Haar wortels reiken tot de Middeleeuwen terug, tot de tijd van de Friese Vrijheid.

Tegenwoordig is de Ostfriesische Landschaft een publiek-rechterlijke organisatie met een eigen, democratisch gekozen parlement. De landschapsvergadering wordt door de leden van de volksvertegenwoordiging van de drie Oost-Friese Landkreisen Aurich, Leer en Wittmund en de stad Emden gekozen. De Ostfriesische Landschaft representeert daardoor de Oost-Friese bevolking. De vergadering bestaat uit 49 leden. Een college van zes personen en de landschapspresident vormt het bestuur. In totaal werken 60 mensen bij de Ostfriesische Landschaft. Daarbij komt een groot aantal vrijwilligers.

De Ostfriesische Landschaft wordt door de Landkreisen Aurich, Leer en Wittmund, de stad Emden en door het bondsland Nedersaksen gefinancierd en gesteund. Ze hoort bij de Arbeitsgemeinschaft der Landschaften und Landschaftsverbände in Nedersaksen. Een bijzondere opgave is de bevordering van samenwerking met buurregio’s in Duitsland maar ook grensoverschrijdende samenwerking met Nederland. Deze opgave wordt tegenwoordig door actieve deelname aan grensoverschrijdende netwerken gestalte gegeven. Tot slot is er een traditie van inter-Friese samenwerking die terug gaat tot de 20ste eeuw.