Skip to main content

Emslandmuseum Lingen

 

Adres
Burgstraße 28 b
49808 Lingen (Ems)
Duitsland

Telefoon
+49 (0)591 47601

E-mail
museum.lingen(at)t-online.de

Website
www.museum-lingen.de

Het Emslandmuseum Lingen is een belangrijke instelling op het gebied van cultuur en geschiedenis in de regio Emsland en Bentheim. Sinds 1927 verzamelt het Emslandmuseum sporen uit het verleden van Lingen en het Emsland. Het documenteert de geschiedenis, kunst en cultuur van het oude graafschap Lingen en haar buurregio’s. In een vaste tentoonstelling wordt in zeven afdelingen de geschiedenis van de stad en het land vanaf de Middeleeuwen tot de 21ste eeuw gepresenteerd. Wisseltentoonstellingen lichten historische en actuele onderwerpen van de regio van de steentijd tot op de dag van vandaag toe. Deze wisseltentoonstellingen zijn tegenwoordig een zwaartepunt van het werk van de museum.

Door professionele pedagogische begeleiding worden verschillende leeftijdsgroepen en interesses aangesproken. De museale presentatie vindt plaats op wetenschappelijke basis, en wordt onderhoudend en algemeen begrijpelijk gebracht. Op basis van deze principes worden lezingen, excursies en stadswandelingen georganiseerd, die in een jaarlijkse evenementenprogramma gebundeld worden. Een collectie van ongeveer 18.000 tentoonstellingsobjecten, een museumarchief met oorkonden en historische documenten van de 15de t/m de 21ste eeuw, een beeldarchief met ruim 120.000 historische en actuele opnamen alsook een museumbibliotheek met meer dan 6.000 boeken en tijdschriften vormen de inhoudelijke basis van het Lingense museumwerk. Er zijn rond 15 medewerkers, die door talrijke vrijwilligers ondersteunt worden.

Het Emslandmuseum Lingen is betrokken bij meerdere EU-projecten van het LEADER-programma. Nederlandse-Duitse projecten zijn onder andere met het Drents Museum in Assen, het museum Het Palthehuis in Oldenzaal en met het Stedelijk Museum Coevorden succesvol uitgevoerd. Actuele en thematische zwaartepunten van het museum zijn o.a. de geschiedenis van de grens, de Hollandgänger, Duitse immigranten naar Nederland alsook de geschiedenis van Töddenhandels en van Töddenfamilien.

Het Emsland grenst in het westen aan de Nederlandse provincies Groningen en Drenthe. Nieuwe inzichten die door samenwerking in het netwerk ontstaan, kunnen nieuwe ideeën en thema’s voor het museumwerk leveren. Vice versa kunnen de presentaties en de tentoonstellingen in het Emslandmuseum nieuwe inpiratie aan de andere instellingen leveren. Door de verbinding met andere partners uit het netwerk kan bovendien een nieuwe doelgroep bereikt worden.