Skip to main content

Drents Archief

 

Adres
Brink 4 (entree Museumlaantje)
9401 HS Assen
Nederland

Telefoon
+31 (0) 592 - 313523

E-mail
info(at)drentsarchief.nl

Website
www.drentsarchief.nl

Het Drents Archief is gevestigd te Assen, de hoofdstad van de provincie Drenthe. Historische documenten uit de hele provincie worden hier bewaard. Het archiefmateriaal laat zich indelen in documenten van de provincie- en overheidsbestuur, van particulieren, verenigingen, stichtingen en kerken etc. Het archief heeft als doel om erfgoed dichter bij de mensen te brengen.

Het archief heeft veel te bieden aan verschillende doelgroepen. Er worden bijvoorbeeld scholingsprojecten uitgevoerd. Er zijn projecten die het algemene publiek het verleden van de regio laten zien. Het archief organiseert evenementen voor groepen, maar ook voor individuen. Op het gebied van onderwijs is er het programma Operatie Sigismund. Het project annodrenthe.nu is voor iedereen beschikbaar. Hiervoor worden filmopnames en foto’s uit het Drents Audio Visueel Archief gebruikt en voor het publiek via een website en een interactieve app toegankelijk gemaakt. De gebruikers hebben de mogelijkheid om hun omgeving waar te nemen zoals ze in de verleden eruit zag. Veel van deze films zijn ook op YouTube te zien.

Het Drents Archief is de opvolger van het oude Rijksarchief in Drenthe. Op 1 juli 2005 zijn het gemeentearchief Assen en de Drents Archief gefuseerd. In totaal werken 30 medewerkers voor het archief. Meer dan 50 vrijwilligers bieden ondersteuning. Het Drents Archief is een organisatie zonder winstoogmerk. Ze wordt gefinancierd door de gemeente Assen, de provincie Drenthe, het ministerie van OCW en door donaties.

Het archief houdt zich intensief bezig met digitalisering van documenten; het past zich aan het digitale tijdperk aan. Archieven aan weerszijden van de grens staan voor deze uitdaging. Als voorbeeld voor grensoverschrijdende initiatieven kan het digitale oorkondenboek voor Groningen, Drenthe en Oost-Friesland, Cartago genoemd worden. Het is door samenwerking met het Niedersächsische Landesarchiv te Aurich ontstaan.